Volume: 3 Issue: 1, 6/30/22

Year: 2022

        Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, İşletme, Muhasebe, Finans, Pazarlama, Ekonomi, Maliye,  Dış Ticaret, Halkla İlişkiler, Reklam, Radyo ve Televizyon, Yeni Medya, Gazetecilik, Sivil Havacılık, Yönetim Organizasyon gibi sosyal bilimler alanındaki akademik gelişmelere katkı sağlamak, yenilikleri takip etmek, meslek kuruluşları ve bireylerin ulusal ve uluslararası gelişmelerine katkıda bulunmak ve bu alanlarda Türkçe ve İngilizce bir kaynak oluşturmak amacıyla akademisyenler, araştırmacılar ve profesyonellerin araştırma ve görüşlerini paylaştıkları bir platformdur. Dergimizin yazım dili Türkçe ve İngilizcedir. Dergi yılda iki kez (Aralık- Haziran) yayımlanmaktadır.   

    Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisin yılda iki kez basılan hakemli bir dergidir. Dergimizde özgün araştırma makaleleri yayımlanmaktadır. Derleme makalelerine, kitap eleştirilerine, eleştiri makalelerine öncelik verilmemektedir. Araştırma makaleleri nitel ve nicel yöntemler kullanılarak hazırlanabilir.   Dergimizin önceliği yayımlanacak olan makalelerin sosyal bilimler alanına özgün katkılar yapacak yöntemli, kuramsal çerçevesi iyi çizilmiş ve ampirik niteliklere sahip olmasıdır. Dergimize gönderilen nitel çalışmaların mutlaka nitel bir yöntem kullanılarak yazılmış olması gerekmektedir. Bu dergide yayımlanan makalelerdeki görüşler yazarlarına aittir. Yüksekokulumuz bu görüşler nedeniyle herhangi bir sorumluluk kabul etmez. 


1.     Makalenin Gönderilme Usûlü

Hazırlanan çalışmalar, DERGİPARK üzerinden sisteme yüklenmek suretiyle dergi editörlüğüne iletilmelidir. Hakem incelemesi dahil tüm aşamalar DergiPark sistemi üzerinden yürütülecektir.

2.     Makalede Bulunması Gereken Alanlar

Her makalede ÖZ kısmı yer almalıdır. Gönderilen makalelerin başına, makalenin Türkçe ve yabancı dildeki adı, en fazla 150 kelimelik Türkçe ve yabancı dilde özeti ve beş adet anahtar kelime (Keywords) eklenmelidir. Öz kısmında çalışmanın amacı, önemi, bulguları ve sonucu mutlaka yer almalıdır. Aynı kurallar İngilizce özet (ABSTRACT) için de geçerlidir. Çalışmanın sonunda mutlaka yararlanılan kaynaklara yer verilmelidir.

"Öz" kısmından sonra makalede "GİRİŞ", "KURAMSAL ÇERÇEVE" (bu isimle olmak zorunda değil), "YÖNTEM", "BULGULAR", "SONUÇ ve TARTIŞMA" ve "KAYNAKÇA" başlıklarına mutlaka yer almalıdır.  Kelime sayısı 2500-6000 arası olmalıdır. 

3.     Metin Yazım Kuralları

Dergiye gönderilecek yazılar, MS Word Programı kullanılarak, Times New Roman karakterinde, 12 Punto ve 1,5 satır aralığında yazılmalı, metin iki yana yaslanmalıdır. Sayfanın üst, alt, sol ve sağ taraflarında 2,5'er cm’lik boşluklar olmalıdır. Bunların dışındaki tüm tablo, şekil, atıf ve kaynakça gösterme kurallarında APA son sürüm takip edilmelidir. Yazım kuralları için bir şablon oluşturulmuştur. Şablonu buradan indirebilirsiniz: ŞABLON

 Yazarlarımız makale göderirlen Telif Devir Fromunu doldurmakla yükümlüdür. Bu form makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. TELİF DEVİR FORMU

Yazar adı, ana başlığın altına sağa dayalı olarak akademik unvanla beraber “Adı SOYADI” biçiminde yazılmalı, gerekli açıklamalar (yazarın çalıştığı kurumun adı, e-posta adresi ve ORCID numarası) * işareti kullanılarak dipnotta yapılmalıdır.

4.     Başlıklar

Tüm ana başlıklar ve alt başlıklar APA’ya uygun şekilde biçimlendirilmeli ve numaralandırılmalıdır.

5.     İntihal

Yazar tarafından makalenin sisteme yüklenmesinin ardından makale, intihal tespit programına (Turnitin ve iThenticate) konularak makalenin orijinalite kontrolü sağlanmaktadır. Rapor doğrultusunda tüm çalışmadaki alıntı oranı %15'i geçemez. 


Araştırmalarda Uyulması Gereken Etik Kurallar:

25 Şubat 2020 tarihli ULAKBİM kararına göre hayvanlar ve insanlar üzerindeki çalışmalarda [yaş sınırlaması olmaksızın] Etik Kurul Onayı alınmış olması gerekmektedir. Alınan onay makalenin yöntem kısmında belirtilmelidir. Etik kurul onayı makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Bu şartları sağlamayan çalışmalar değerlendirmeye alınmadan yazarını(larına) iade edilecektir.

TR Dizin kriterlerinin Etik kurallarla ilgili maddelerinin uygulanması konusunda TR Dizinden yapılan açıklama:


Kriterlerde geçmiş yıllarda yer alan Etik Kurallarla ilgili maddeler 2020 yılında açıklamalarla detaylandırılmış, araştırma alanında etik kurul izni gerektiren çalışmalar için izinlerin alındığı varsayılarak “izinle ilgili bilgilere makalede yer verilmesi” hususu kriterlere eklenmişti.

Ancak geri bildirimlerden anlaşıldığı üzere Etik Kurul İzinlerine ilişkin detay bilgiye ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Bu nedenle kapsamlı bir çalışma daha sonra TR Dizin web sayfasından paylaşılacak ve sizlere duyurusu yapılacaktır.

Sıklıkla gelen sorulardan yola çıkarak yardımcı olacağını düşündüğümüz bilgileri aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.

SORU: Tüm makaleler için etik kurul izni gerekli midir?

Hayır. Kriterlerde de “Etik Kurul İzni gerektiren” makaleler olarak belirtilmektedir.

Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.

Ø Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar

Ø İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,

Ø İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,

Ø Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,

Ø Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,

Ayrıca;

Ø Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,

Ø Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,

Ø Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi

SORU: Geçmiş yıllarda tamamlanmış çalışma ve tezden üretilen yayınlar için geriye dönük etik Kurul İzni alınmalı mıdır?

2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir.

SORU: TR Dizin’in bu kuralları ile üniversiteler dışında yapılan yayınlara kısıt mı getirilmiştir ?

Hayır. Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da bölgelerinde bulunan Etik Kurul’lara başvurabilmektedir.

AYRICA:

Dergiler “Yayın Etiği”, “Araştırma Etiği” ve “Yasal/Özel izin belgesi alınması” ile ilgili kurallara uyduğunu uluslararası standartlara atıf yaparak, hem web sayfasında hem de basılı dergide herbiri için ayrı başlık açarak belirtmelidir.

Dergilerde yayın etiğine uygunluk konusu sadece yazarların sorumluluğuna bırakılmamalı, dergi yayın etiği konusunda izleneceği yolu açık olarak tanımlanmış olmalıdır.

Dergilerde yayımlanacak makalelerde etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği makalede belirtilmiş olmalıdır. Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, izinin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır.

Çalışma insan ve hayvan deneklerinin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklerasyon, kılavuz vb uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.

Belirtilen hususlarla ilgili çalışmaların bu yıl içerisinde tamamlanması ve varsa eksikliklerin en kısa sürede giderilmesi önem arzetmektedir.

Saygılarımızla,

Dergi ücretsizdir.